Terveys- ja hyvinvointiblogit

Terveys- ja hyvinvointiblogit

Minkälaisia asioita terveys- ja hyvinvointiblogeissa käsitellään ja mitä niillä halutaan sanoa? Kuka voi perustaa terveysblogin ja mistä voi löytää hyvää asiantuntemusta omaa blogia varten? Mistä puolestaan tunnistaa valheelliset terveysväitteet? Terveys- ja hyvinvointiblogit ovat hyvin laaja-alainen kategoria, johon voi liittää useita eri teemoja.

Terveys ja hyvinvointi on melko subjektiivinen asia ja esimerkiksi lääketieteen kannalta sairaaksi luokiteltu henkilö voi kokea olevansa täysin terve tai terveeksi luokiteltava voi kokea olevansa sairas. Hyvinvointi ei aina ole yhtä kuin terveys, eikä sairas ihminen välttämättä ole huonovointinen. Kaikki nämä asiat kannattaa pitää mielessä terveysblogeja lukiessa ja niihin on hyvä suhtautua terveellä kriittisyydellä.

Monet kuluttajat ovat tarkkoja ostamistaan tuotteista ja tutkivat myyjän väitteet tuotteesta tarkkaan ennen ostopäätöstä. Laadukkaita elektroniikkatarvikkeita löydät esimerkiksi täältä: https://kannykkalompakko.fi/huawei-honor-8-lite–1/ ja voit vapaasti tutkia saatavilla olevien tuotteiden laadun. Samalla tavoin kannattaa suhtautua myös terveysväittämiin. Se, että joku sanoo tietyn asian olevan hyvä tai huono, ei välttämättä tee siitä totta.

Mistä terveysblogeissa puhutaan?

Terveysblogit voivat käsitellä blogin pitäjän omaa terveyttä ja blogissa kerrotaan usein bloggaajan omia henkilökohtaisia kokemuksia terveydestään. Tällaisia blogeja voivat olla esimerkiksi syöpään tai johonkin pitkäaikaissairauteen liittyvät blogit. Bloggaaja kertoo siitä, minkälaista elämä sairauden kanssa on, minkälaisia rajoitteita hän kohtaa elämässään sairauden vuoksi, mitä hoitoa hänelle on saatavilla tai miten sairaus etenee. Nämä blogit ovat usein hyvin henkilökohtaisia, pohdiskelevia ja niiden tarkoituksena on ennen kaikkea jakaa bloggaajan tarinaa ja herättää ajatuksia.

Terveysblogit voivat myös keskittyä johonkin tiettyyn terveyden osa-alueeseen, kuten ravitsemukseen tai liikuntaan. Näissä blogeissa pyritään usein tuomaan esille juuri tämän osa-alueen vaikutusta terveyteen, esimerkiksi tietyn ruokavalion erilaisista terveysvaikutuksista. Moni bloggaaja käsittelee aihetta myös laajemmin monesta näkökulmasta. Osa tällaisista terveysblogeista on melko objektiivisia, eivätkä ne juuri ota kantaa bloggaajan henkilökohtaisiin kokemuksiin. Osa taas toimii juuri päinvastoin ja bloggaaja kertoo mielellään omia kokemuksiaan esimerkiksi liikunnan terveysvaikutuksista.

Terveysblogeissa voidaan käsitellä myös puhtaasti lääketieteellistä tutkimusta, lääketiedettä tai terveystiedettä. Nämä blogit esittävät harvoin itse bloggaajan kokemuksia terveydestä, vaan niissä puhutaan nimenomaan tutkimukseen perustuvasta näytöstä ja usein pohditaan esimerkiksi tiettyjen lääketieteellisten menetelmien tai tutkimusten luotettavuutta.

Miten hyvinvointiblogit eroavat terveysblogeista?

Terveysblogi voi olla myös hyvinvointiblogi tai päinvastoin. Monet hyvinvointia käsittelevät blogit ovat kuitenkin usein terveysblogeja laaja-alaisempia. Niissä hyvinvointia saatetaan käsitellä monesta eri näkökulmasta, jolla ei suoranaisesti ole minkäänlaista terveydellistä lähtökohtaa. Hyvinvointiblogit huomioivat usein myös huomattavasti enemmän bloggaajan tai blogien lukijoiden henkilökohtaisia kokemuksia.

Hyvinvointiblogit voivat käsitellä mitä erilaisimpia aiheita, mistä ihmiset kokevat saavansa hyvinvointia. Joillekin se voi olla puutarhatyö, toisille kylpyläloma ja kolmannelle hyvä kirja ja viinilasi. Kaikki hyvinvointi ei siis vaadi terveyttä, vaan henkistä hyvinvointia voi olla myös epäterveellisen ruoan syöminen tai valvominen yömyöhään ystävien parissa oluttuopin ääressä.

Monelle terveys- ja hyvinvointiblogit ovat erinomaista ajanvietettä ja samalla hyvä tiedonlähde. Niitä lukiessa tulee kuitenkin muistaa pitää järki kädessä, aivan kuten muuallakin internetin maailmassa. Hyvä terveys- tai hyvinvointiblogi voi olla kullanarvoinen tietolähde, huono blogi taas voi levittää valheellista ja jopa haitallista tietoa terveydestä tai hyvinvoinnista.

Comments are closed.
nisarg