Blogiyhteisöjä ja blogiportaaleja

Blogiyhteisöjä ja blogiportaaleja

Blogiyhteisöllä ja blogiportaalilla tarkoitetaan joissain yhteyksissä lähes samaa asiaa, mutta termien välillä on erojakin. Varsin virallisesti nimetyllä Blogietiikka -sivustolla luonnehditaan blogiportaalia bloggaajan manageriksi, joka huolehtii bloggaajan taloudellisista yhteistyösuhteista ja sopimuksista mainostajien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Blogiyhteisö sen sijaan tarjoaa yleensä blogialustan bloggaajan käyttöön. Tällöinkin bloggaaja sitoutuu noudattamaan yhteisön käyttöehtoja, mutta bloggaamisen ei tarvitse täyttää samoja kriteerejä, joita blogiportaaleihin kuuluvilta ammattimaisemmilta blogeilta edellytetään. Kuitenkin myös blogiyhteisöt voivat tarjota jäsenblogeilleen etuja ja valikoida jäsenensä hyvinkin tarkasti.

Yksin vai yhdessä?

Vaihtoehtoisesti blogin kaikki narut voi pitää hyvin itsellään, eikä sinunkaan ole välttämättä hakeuduttava minkään blogiyhteisön suojiin tai blogiportaalin suosioon. Yhteisön etuna markkinoidaan valmista lukijakuntaa, mutta todellisuudessa suosioon ponnahtaminen kaikkien muiden samassa blogiyhteisössä julkaisevien joukosta on mitä luultavimmin suuren työn takana. Sen sijaan omalla verkko-osoitteella toiminen alusta saakka valmistelee blogia ammattimaiseen tulevaisuuteen ja toimii erottumiskeinona. Joidenkin blogiportaaleiden kohdalla kaikki bloggaajat eivät viihdykään yhteistyössä ylläpitäjien kanssa ja vaihtavat porukkaa tai suuntaavat aivan omilleen, koska blogien seuraajat sitoutuvat juuri mieleisiinsä blogeihin, eivätkä mihinkään kokonaisuuteen.

Blogiyhteisöt ja blogiportaalit listattuna

Monet blogiyhteisöistä ovat osa verkkomedioiden strategiaa, esimerkiksi Häät-median yhteistyöbloggaajat tuottavat sisältöä hääaiheista. Otavamedia suuntaa markkinoinnin ja sisältövaikuttamisen blogeja lähinnä yrityksille. Säännönmukaisesti eri lehdillä on omat blogiyhteisönsä. Muita suomen- ja ruotsinkielisiä blogiyhteisöjä ja blogiportaaleja ovat esimerkiksi Blogit.fi, Indiedays, Rantapallo, Bellablogit, Blogirinki, Fitfashion ja Lily -blogiportaali. Mainitut edustavat vain murto-osaa blogiyhteisöistä, joita muodostetaan jatkuvasti lisää.

Comments are closed.
nisarg